Home · Zorgverleners · Studie 1. Preventie van heupartrose
Studie 1. Preventie van heupartrose
Heupartrose is na knieartrose de meest voorkomende vorm van artrose. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat heupvormafwijkingen een van de belangrijkste risicofactoren is voor het ontwikkelen van heupartrose. De primaire preventie van heupartrose klinkt misschien eenvoudig: het voorkomen van artrose bij mensen met een hoog risico op artrose. Toch zijn er veel uitdagingen om dit te realiseren. Deze pilotstudie gaat daarom over de haalbaarheid van een preventieve studie.
Opzet van de studie
Eén van de afwijkende vormen van de heup is een CAM. Dit is een bobbel op de overgang van de kop naar de nek van de heup. Eén van de belangrijkste risicofactoren voor een CAM is sportdeelname tijdens de laatste groeispurt (1, 2). Vooral bij deelname aan sporten met een hoge belasting, zoals voetbal, basketbal, hockey en springsporten (3). Het vinden van mensen met een CAM is één van de uitdagingen om een preventieve studie uit te kunnen voeren.
De opzet van deze studie is een observationele haalbaarheidsstudie, gericht op het vinden van mensen met een CAM zonder heupartrose. Inclusiecriteria zijn:
- Leeftijd van 18-55 jaar;
- Deelname aan sporten met een hoge belasting tijdens de leeftijdsperiode 10 tot 16 jaar voor ≥2 dagen per week gedurende minstens 1 jaar.
Voor de werving van deelnemers onderzoeken we drie strategieën in de regio Rotterdam:
- Werving via huisartsenpraktijken;
- Werving via sociale media en advertenties bij lokale media;
- Werving via sportbonden en sportverenigingen.
Doel van de studie
Het belangrijkste doel van deze studie is het beoordelen van de haalbaarheid van de verschillende werving strategieën.
Andere doelen zijn:
- het evalueren van de bereidheid van potentiële deelnemers om deel te nemen aan een preventieve studie;
- inzicht te krijgen in vroege kenmerken van heupartrose op een MRI om relevante uitkomstmaten voor een preventieve studie te ontwerpen.
Referenties
1. Fernquest S, Palmer A, Gimpel M, et al. A longitudinal cohort study of adolescent elite footballers and controls investigating the development of cam morphology. Sci Rep. 2021 Sep 17;11(1):18567.
2. Palmer A, Fernquest S, Gimpel M, et al. Physical activity during adolescence and the development of cam morphology: a cross-sectional cohort study of 210 individuals. Br J Sports Med. 2018 May;52(9):601-10.
3. Nepple JJ, Vigdorchik JM, Clohisy JC. What Is the Association Between Sports Participation and the Development of Proximal Femoral Cam Deformity? A Systematic Review and Metaanalysis. Am J Sports Med. 2015 Nov;43(11):2833-4